Breaking Dawn

24 april 2010

"Månskensvargen" av Elvira Birgitta Holm

Året är 1350. Pesten har brytit ut över hela världen, dödar alla. Alla? Nej, Gud måste ha skonat Ylva då hon flyr från Ravnbysätern till skogs. Men Ulv-Far, mor Sinnika, systrarna och den vackre Arvid...pesten har tagit alla andra.
Så dyker han upp. Den stumma ynglingen med sina magiska händer och vackra spelepipa, vittran som ser ut som en ängel. Han som har ett mörkt förflutet och ett löfte att uppfylla.
Tillsammans försöker de överleva.
Efter några kapitel blev jag som fast. Det är en mäktig historia, inte minst när man har läst ut boken. Det tar lite tid att komma in i det gammaldags språket, men något jag tycker om är att det finns ordlistor och andra fakta om medeltiden längst bak i boken.
De gammaldagsa könsrollerna, om det egentligen spelar någon roll om man är kvinna eller man, är något som tas upp väldigt ofta i boken. Något som jag verkligen njöt av att läsa. Nuförtiden anses det inte vara något konstigt med att vara kär i någon av samma kön eller göra "mansgöra" om man är kvinna och "kvinnogöra" om man är man, men hur var det på medeltiden? Hur reagerade man då, vad var straffet? Det var saker som jag riktigt njöt av att läsa.
Kärlek, spänning och hat. Det är det som boken innehåller först och främst.
Om det inte hade kommit en fortsättning skulle betyget sänkts, eftersom själva "resan" inte är slut. Men Elvira Birgitta Holm som skrivit boken håller på med en fortsättning. Jag kommer definitivt att läsa den:)
Betyg: 10/10
Apropå: Om du vill läsa mer om Elvira Birgitta Holm och hennes böcker kan du besöka hennes hemsida här.

I samme serie:

  • Det ska komma en fortsättning till Månskensvargen. Titel och releasedatum är inte bestämt än.

2 kommentarer:

  1. Jag ska nog läsa den om du så väl rekomenderar den :P

    SvaraRadera
  2. Den låter riktigt bra! Ska försöka få tag på den :)

    SvaraRadera