Breaking Dawn

12 oktober 2010

"Husfrid" av Alison Bechdel

Husfrid är Alison Bechdels självbiografi i serieform. Den handlar om hennes uppväxt med den mystiska och krävande pappa hon hade de tjugo första åren i sitt liv innan han tog självmord. Det hände strax efter det att Alison kommit ut som homosexuell och det tror hon kan ha ett sammanträffande. När hon gräver djupare i pappans förflutna visar det sej att hon har ett stort familjemysterium att lösa.
Det engelska orginalet, Fun home, är mycket populärt i USA. Jag kan förstå det. Historien är rörande och väcker känslor direkt, så sorglig som den är. Jag gillar verkligen hur boken följer hennes liv från början till hennes pappas slut, och även dyker ner i hans minnen och händelser.
Alla sammanträffanden(som utdragen ur klassikerböckerna som stämde överens med pappans liv)som dyker upp får allt att verka som en stor gåta som aldrig kan bli löst, vilket det ju faktiskt är på riktigt också(biografi - en persons liv på papper:)
Det enda negativa var att man fick reda på för lite om pappans homosexualitet och tidigare relationer - det trodde jag var poängen när jag läste baksidetexten. Menmen, no hard feelings, boken var riktigt bra:)
Betyg: 9/10

1 kommentar: