Breaking Dawn

09 januari 2011

"Vampire Academy" av Richelle Mead

Det finns tre vampyrsorter. Moroi, som dricker människoblod och inte tål solljus.
Dhampirer, hälften vampyr och hälften människa, vars uppdrag är att skydda moroi från de livsfarliga, odödliga strigoi.
Moroiprinsessan Vasilisa Dragomir och hennes bästa vän, dhampir och livvakt Rose Hathaway har varit på rymmen från Vampire Academy i två år. Nu har dom förts tillbaka dit med ett val - skiljas åt eller frivilligt bo på akademin och låta Rose bli Lissas livvakt igen.
Det blir det senare alternativet, för Rose vet att hon inte kan skiljas från Lissa. Dom har ett mycket sällsynt band till varandra där Rose kan känna Lissas känslor och t.o.m ta sej in i hennes huvud - det har dom inte råd att förlora.
Men återkomsten till korridorerna med alla som en gång avgudade dom är inte lätt. Rykten sprids och vänner och fienden blir svåra att skilja åt. Samtidigt händer det konstiga saker med Lissa. Vem är det som lägger döda djur i hennes rum och vill att hon ska fly igen?
Efter att ha varit skeptisk mot boken läste jag den på engelska och gillade den - vilken övergång! Språket är ofta sarkastiskt - I like! - och roligt att läsa. Först var jag förvirrad med hur moroi-dhampir-strigoi-grejen funkade, men efter ett tag förstod jag mer och mer.
Det var spännande från det att Lissa och Rose kom tillbaka till akademin till slutet. Jag hade inga problem med att sträckläsa boken.
Men en sak är jag besviken på. Det var väldigt förutsägbart i kärleksväg. Jag ska inte avslöja något, men min favoritkaraktär i boken blir ihop med en annan och det känns helt fel! Det där min egna åsikt och inte hur det är, många tycker säkert att det passar, men inte jag. Grrr...
Annars tycker jag det här är en väldigt bra vampyrbok och jag ska definitivt läsa nästa bok i serien. Har du inte läst den så läs den!
Betyg: 8/10
I samma serie:
 • Vampire Academy
 • Frostbite
 • Shadow kissed
 • Blood promise
 • Spirit bound
 • Last sacrifice

4 kommentarer:

 1. Avgudar den här serien, speciellt Shadow Kiss, Spirit Bound och Last Sacrifice är o-troliga.

  SvaraRadera
 2. Jag läste de två första delarna på svenska för lite mer än ett år sen, och tyckte inte speciellt mycket om dem. Kanske var det något med språket, lite "slarvskrivet", om du förstår vad jag menar, eller så var det bara att jag förtfarande nördade Twilight, och inte var öppen för några andra vampyr-böcker. xD
  //A

  SvaraRadera
 3. Jag dör för den serien, mina favorit bok i serien är shadow kiss och last sacrifice. Den är så braa :D roligt att du tycker att VA är bra :D:D

  SvaraRadera
 4. Det bästa med serien är att den bara blir bättre och bättre för varje bok.

  SvaraRadera