Breaking Dawn

12 april 2010

"De rätta" av Scott Westerfeld

Tally har med hjälp av Shay blivit speciell - vassa tänder, grymsnyggt ansikte och otroliga reflexer. Som specialare jagar Tally New Smoke-borna som en gång i tiden var hennes vänner, och man kan verkligen säga att Tallys liv har förändrats mycket sedan hon var ful. Hon har helt bytt sida(och om jag skulle dela in dom i gott och ont har Tally definitivt bytt till den onda sidan, dock inte helt frivilligt).
Tallys pojkvän Zane är fortfarande en snygging, och duger inte i Tallys ögon - han är så sårbar och drömmande, en riktig bubbelskalle. Han är enligt Tally handikappad med sitt hjärnfel som utspelade sej under Tallys snyggingtid. Det går inte att älska den här bräckliga Zane som Tally en gång gjorde. När cuttermedlemmen Fausto blir kidnappad av New Smoke-borna ser Tally chansen att få Zane att blir speciell. Tillsammans med de andra krimsnyggingarna och Shay ger sej Tally av på en rymning för att spåra upp det fruktade New Smoke.
Men det verkar som om Tally och Shay gjort ett litet fel precis innan de åkte. Ett fel som blandar in den fruktade doktor Cable, resten av Speciella Omständigheter och hela världen. Ett fel som startar ett krig i den värld som inte haft ett på flera hundra år.
Jag var som fast tills jag kom till någonstans i mitten av boken. När staden Diego dyker upp i mitten av boken som Tally egentligen skulle förstöra verkar hon byta sida omedvetet. Jag tycker att det var krångligt att läsa den delen. Men första delen av boken, och inte minst slutet, var bra.
Precis som Tally blev jag förvirrad över hur det ligger till: Hennes åsikter och tankar, vad hon egentligen vill och om hon är egoistisk som Shay säger. När inte ens Tally vet det blir jag förvirrad.
Betyg: 6/10
I samma serie:

3 kommentarer:

  1. Har läst "Ful" men inget mer av Westerfeld. Kommer inte ihåg namn nu, men minns att den var bra. Bygger den här vidare på den boken? Känner igen New Smoke. Bra blogg du har! :)

    SvaraRadera
  2. Kul att du tycker om bloggen! Jepp, "De rätta" är med i Scott Westerfelds Ful-serie, som den tredje boken. Men "Ful" är nog ändå den bästa av alla tre som hittills kommit ut på svenska;)

    SvaraRadera
  3. Hej Addikoko! Din hemliga bokvän är här och snokar... :-) Ser fram emot att läsa dina svar - sen ska jag börja packa paketet!

    SvaraRadera